De heliga svenska? rutinerna

Eller är de heliga och är de överhuvudaget särskilt svenska? Jo, för vissa i Sverige är de viktiga men inte för alla och speciellt inte för mig. Jag älskar att bestämma mig för något och sen bestämma mig för att ändra mig i sista sekunden. Tycker det är en lyx i vardagen att kunna göra så. Ett exempel är att jag gillar att kunna lägga mig med tanken om att vakna tidigt och sen sova ut istället! ”Snooza” hela morgonen.

Heliga=Santo men i detta fall kanske vi kan säga rutinas sagradas för att översätta heliga rutiner!

Lyx=lujo.

Snooza: ett engelskt ord som ofta används …..

Sedan är det ju så att om man gillar rutiner eller inte också beror på vad ordet innefattar. Läser man i olika föräldraskapstidningar så kan man lätt hitta råd om hur man får mer rutiner för sina barn och tittar man i andra svenska artiklar så ser man ofta fraser så som ”skapa dig bra träningsrutiner” och till och med självaste Folkhälsomyndigheten har en artikel som heter ”Skapa rutiner som får dig att må bra”. Vissa rutiner har man ju automatiskt vare sig man vill det eller inte. Gå på toa är väl kanske inte valfritt liksom?

RUTINER:

Enligt Svenska Akademin…
Enligt Real academia…

Det är iallafall lite spännande om man åker utomlands ibland. För då ser man att det som ens verklighet baseras på är inte givet. Det kanske inte är livsviktigt att äta kl.6 till exempel.

När jag senast var i Spanien, Torrevieja förra terminen så var det så förfriskande att vi kunde gå ut sent med våran tre-åriga son och att flera personer tog med sina barn på restauranger och barer. Bli inte rädd! Tror jag såg en person full under hela våran 5 månaders vistelse. Vi åt ute mycket på både restauranger och barer. Jag tog min sangria till maten ibland men blev inte heller full av det!

Jag tror det var andra dagen som vi var där i Torrevieja då vi upptäckte att det fanns en restaurang öppen klockan 12 på natten och vi som inte hade lyckats vända dygnet efter en flygresa mitt i natten spatserade dit men rädda att någon skulle titta snett på oss för att vi var där så sent med sonen.

Det hände inte. Istället såg vi flera familjer sitta med sina barn på restaurangen. Ett barn var till och med yngre än Liam. Kanske var han i 1-års åldern. Jag åt en god sallad och kände mig genast hemma!

Jag gillar dock rutiner ibland! Älskar rutinen att duscha varje dag. Men att vakna varje morgon och göra samma sak är inte riktigt något som lockar mig. En dag kan det bli en tidig promenad. En annan dag sova ut. Vissa rutiner är såklart inte frivilliga. Börjar man en viss tid så får man helt enkelt följa det om man inte vill mötas av en sur chef. Tur för mig är att jag har ett ganska flexibelt schema men måste man så måste man.

Tycker du att rutiner är extra viktigt i Sverige? Eller är det bara jag som tänker att många tycker det? Det behöver ju inte heller vara något fel om det är så men jag föredrar att göra saker på olika sätt och inte särskilt automatiserat i många falll 😀

En espanol:

Rutinas, son muy importantes o no son….

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: